ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ,  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κ.ΚΟΤΤΑΚΗ

Γύθειο 23-ΙΙΧ – 2023

 

Ευγενικέ κύριε Εμμανουήλ Κοττάκη!

Στο κείμενό Σας στην ΕΣΤΙΑ της 22ας   Αυγούστου, «Τα Θελήματα των άλλων» αναφέρεσθε στην εξωτερική πολιτική Σημίτη και στην ετερόφωτη σημερινή εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού, ως «εξωτερική πολιτική βενιζελικής εμπνεύσεως», πολιτική η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και τα ιδικά μας συμφέροντα».

Επισημαίνετε – συγκρίνετε σαν ιστορικό προηγούμενο, τον κίνδυνο που εγκυμονεί μια ανάλογη πολιτική σήμερα πληρεξουσίου – εντολοδόχου, του να διεκπεραιώσει «τις βρώμοδουλειές των άλλων» με το τίμημα της Μικρασιατικής εκστρατείας το οποίο είναι η Μικρασιατική Καταστροφή»!

Έχω προσέξει ότι στις ημέρες μας γίνεται προσπάθεια από πολλούς,  εθνικά αδικαιολόγητη, αμφισβήτησης του Ελευθερίου Βενιζέλου και της προσφοράς του, με παράλληλη θετική προβολή της εικόνας της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος. Αναμφίβολα θέλω να πιστεύω στο πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος κατά βάθος ήταν Βασιλόφρων και όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτούσε δεν δίσταζε να το αποδεικνύει.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ποιότητα των μελών της Βασιλικής οικογένειας είναι φωτεινό παράδειγμα- οδηγός «στυλ» θετικός για τους νέους  μας απέναντι στην εικόνα – παράδειγμα εθνο-μηδενισμού και ηθικο-πνευματικής παρακμής του πολιτικού κόσμου και των οικογενειών του.

Η εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν πηγαία ευκαιριακής τακτικής (είχε το χάρισμα) και φυσικά αυτόφωτη, δεν ήταν προσχεδιασμένης στρατηγικής! Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν αποκωδικοποιήθηκε, με μικρή εξαίρεση τον Ιωάννη Μεταξά, τον Γεώργιο Παπανδρέου (τον Γέρο της Δημοκρατίας) ο οποίος ήταν και μαθητής – συνεργάτης του και σε μεγάλο ποσοστό επιτυχώς την αφομοίωσε, αλλά και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα μαθητή άλλου ρασοφόρου «μαθητή» του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας την έδειξε- μεταλαμπάδευσε έγινε μύστης, σε Έλληνες (έφυγαν πιά),όχι στο «Χάρβαρντ».

Ούτε ο Σημίτης , ούτε ο σημερινός Πρωθυπουργός έχουν την δυνατότητα κατανόησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στερούνται το χάρισμα της έμπνευσης και της τόλμης, ας μην συγκρίνουμε Ανόμοια άτομα .

Η Μικρασιατική εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή φρονώ ότι απαιτούν «σεβασμό» και όχι επιδερμική εργαλειοποίηση για υπόβαθρο θέσεων κυρίως αδικαιολόγητου αντιβενιζελισμού.

Μετά τιμής, ο τακτικός αναγνώστης Σας

Σπυρίδων Φωτίου Μαντούβαλος

Πρόεδρος του βενιζελικού προσανατολισμού κόμματος

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (dimokratikiamyna.gr)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *